Gör din egen sushi

Sushi är en konstform som, enligt den japanska traditionen, tar tio år för blivande sushikockar att bemästra. Men faktum är att vem som helst kan göra sin egen sushi i hemmet (och i det här fallet maki sushirullar som vi kommer att demonstrera). Gör din egen sushi med våra fyra enkla steg och bespara dig flera års träning!

1. Koka och smaksätt riset

(Cirka 6 personer)
• Skölj 8 dl sushiris i en sil under rinnande kallt vatten.
• Häll riset i en kastrull tillsammans med 9 dl vatten. Låt stå i 30 minuter.
• Koka upp riset på högsta värme samtidigt som du sätter på en spisplatta på lägsta värme. När riset börjat koka, för du över kastrullen till den svala plattan där den får koka i 20 minuter.
• Tag kastrullen från plattan. Låt stå i 15 minuter (eller till dess att allt vatten absorberats).

Krydda sedan riset ordentligt med en blandning av risvinäger, socker och salt.

2. Förbered tillbehören

Om du vill tillaga sushi på klassiskt vis rekommenderar vi tillbehör såsom färsk lax, tonfisk, pilgrimsmusslor, gurka, omelett och avokado. Självklart går det bra att ha andra tillbehör till din sushi om så önskas – endast fantasin sätter gränser!

När du gör din egen sushi, är det viktigt att hantera fisken på korrekt sätt. För att ta död på eventuella parasiter, är det viktigt att fisken fryses ner i minst en dag. Skölj sedan fisken noggrant inför tillagningen.

Förslag på fyllning till maki sushirullar:

Lax – Skiva lax i remsor som är ca 10 cm långa och 1,5 cm tjocka

Krabba – Ta bort eventuella bitar av skal i köttet och skär i små bitar.

Gurka – Kärna ur gurkan och skär upp den i tunna strimlor.

Avokado
– Dela avokadon på mitten. Stick en kniv i kärnan och vrid om för att avlägsna denna från avokadon. Skala sedan avokadon och skär den i 1,5 cm tjocka skivor.

3. Forma till maki sushirullarna

När du gör din egen sushi, behöver du en bambumatta (finns att köpa i de flesta asiatiska livmedelsbutiker).

• Lägg ett noriark över bambumattan som du lägger ett tunt lager ris över (cirka 1 cm tjockt). Överkanten av arket ska dock inte täckas med ris då denna kommer att används för att försegla rullen.
• Stryk på ett tunt lager med wasabi över riset samt placera valfria tillbehör längs risets mitt.
• Rulla ihop sushin med hjälp av bambumattan. Nyp ändarna med fingertopparna för att hålla fyllningen på plats och rulla den försiktigt.
• Fukta den tomma överkanten med vatten för att försegla rullen.

4. Skär till maki sushirullarna

Lyft rullen från bambumattan till en yta där du kan bearbeta den. Skär sedan upp rullarna i 1-2 cm breda skivor. Servera gärna sushin tillsammans med Gari (inlagd ingefära) samt soja att doppa i. Smaklig måltid!