Hur du äter sushi

Det finns inga regler för hur sushi ska ätas – men det finns seder som förbättrar smakupplevelsen. Vi inbjuder dig att prova sederna och få en riktigt härlig smakupplevelse på köpet. Nedan förklaras hur man äter sushi enligt den japanska traditionen.

Shoyu, wasabi och gari

Shoyu (japansk sojasås), wasabi (japansk pepparrot) och gari (picklad ingefära) ska ätas med måtta. Om du tillsätter för mycket av dessa tillbehör, får du den balanserade smaken förstörd. Undvik att blanda wasabi i shoyu – tillåt istället smaker från fisk, ris och kryddor möta varandra. Ät gärna gari för att svalka dina smaklökar inför nästa typ av fisk, men använd den sparsamt och undvik att placera den på din sushi, sashimi eller shoyu. Smakerna från fisken och riset kommer annars att försvinna.

Sashimi

Börja med sashimi (fisk utan ris) för att väcka dina smaklökarna till liv. Det första du behöver göra är att rengöra händerna med en fuktig och varm oshibori (handduk). Häll sedan upp en liten mängd shoyu att doppa sashimin i. Om du vill ha lite mer sting i maten, kan du placera wasabi på toppen av dina ätpinnar och dutta på sashimin. Plocka upp sashimin med hjälp av dina ätpinnar, doppa endast kanten i din shoyu och för sashimin till munnen.

Hur du äter sushi med ätpinnar?

Greppa den övre ätpinnen likt en penna och stick sedan in den andra pinnen nedanför!

Sushi

Efter sashimin är det dags för sushi. Det finns flera olika varianter av sushin, däribland Nigiri som består av en oval risboll med topping på (vanligtvis rå fisk, grönsaker och/eller skaldjur). Maki är en annan populär variant som består av liknande tillbehör inlindade i ris och nori (torkat sjögräs).

Det bästa sättet att äta sushi är att äta den direkt, medan fisken fortfarande är kall och riset fortfarande varmt. Plocka försiktigt upp din nigiri eller maki med en tumme och ett pekfinger – eller med ätpinnar – och placera den i munnen. Sidan med riset ska placeras nedåt för bästa smakupplevelse. Det handlar om dofter, smaker och texturer. Ris är den viktigaste komponenten i sushi och förberedelserna är därför långa.

När kocken förbereder nigiri brukar han/hon applicera en välsmakande shoyu ovanpå fisken. Nigiri ska därför ätas som den är, utan extra shoyu. Maki, däremot, serveras utan shoyu och får gärna doppas i sojasåsen, men inte allt för mycket. Till både nigiri och maki serveras wasabi. Hur mycket wasabi som serveras beror på hur fet fisken är – desto fetare fisk, desto mer wasabi serveras. Berätta gärna för kocken om du önskar mer eller mindre wasabi än brukligt. Rengör alltid händer och fingrar med en sarashi efter kontakt med wasabi.

Sjögrässallad

Hur man äter sushi, samt vilka tillbehör som medföljer sushin, varierar från restaurang till restaurang. Sjögrässallad (Goma wakame på japanska) är ett vanligt tillbehör som ofta serveras med sushin. Sjögrässalladen görs på wakamealger och är oerhört näringsrik då den är proppad på mineraler och antioxidanter. Smaken är mild och söt vilket gör sjögrässalladen till ett bra komplement till sushin.

Inlagd rödlök, soyabönor och chilimajonäs

En del restauranger serverar sushin tillsammans med inlagd rödlök, soyabönor och chilimajonäs för att måltiden ska få en rikare smakpalett. Löken och bönorna ger en fräschör medan chilimajonäsen tillsätter hetta. Ibland serveras sushin med en spritsad klick chilimajonäs ovanpå, och andra gånger serveras chilimajonäsen bredvid i en skål eller liknande. Doppa sushin försiktigt i chiliamajonäsen för att denna inte ska ta över smakerna allt för mycket.