Sushins historia

Sushins historia är en lång och fascinerande sådan som går tillbaka ända till 200 e.Kr. Sushin tillkom genom dåtidens sätt att förvara mat i Sydostasien, men den ursprungliga rätten är inte särskilt lik dagens variant. Den bestod av rå, saltad fisk som paketerades i ett lager av jäst ris. Det jästa riset höll fisken ätbar under en längre tid. Vid spisning kastades riset helt enkelt bort och bara fisken åts upp.

Förvaringsmetoden spred sig till Kina och sedan till Japan under 1700-talet. Japanerna tog konceptet vidare och började tillsätta vinäger till riset. Detta gjorde att man började äta även riset och att rätten var god att ätas omedelbart. Den långa väntan på flera månader var inte längre nödvändig.

Hanaya Yoshi

Sushins historia fick en vändning i början av 1800-talet när kocken Hanaya Yoshi presenterade ett nytt sätt att tillaga rätten. Istället för att linda in fisken i ris, som man tidigare gjort, så la han en bit färsk fisk ovanpå en avlång risboll. Yoshi’s sushi blev snabbt populär bland japanerna och spred sig till resten av världen. I och med marknadsföringen av idén att äta rå fisk och skaldjur kom sushin att snabbt anammas av västerländska kulturer, och under 2000-talet är numer sushi något av en vardagsrätt, även i Europa.

Nigirisushin

Sushin har alltså sedan sin uppkomst vidareutvecklats och blivit en populär maträtt med starka associationer till den japanska kulturen. Den kanske mest kända varianten av sushi i västvärlden idag är nigirizushi som i princip betyder ’handformad sushi’. Rätten, som utvecklades under 1800-talet, består av klassiskt sushiris som formats till en avlång boll med hjälp av händerna. Risbollen garneras med en klick wasabi samt en bit fisk eller skaldjur (vanligtvis). Låter bekant eller hur?

California roll

På senare tid har sushin kommit att anamma västerländska influenser vilket har gett upphov till en mängd nya varianter, exempelvis California roll som är en form av sushirulle. Efterfrågan på sushi fortsätter att öka och den tar hela tiden nya skepnader inspirerade av olika matkulturer runt om i världen. En sak som är säker är att sushins historia är långt ifrån färdigskriven.

Visste du att…? ↓

Vi har samlat fem intressanta fakta om sushi för att bredda din kunskap om den populära rätten.

1. Fugu shushin innehåller en dödligt giftig fisk

Fugu (japansk blåfisk) är en japansk delikatess som dessutom råkar innehålla dödliga mängder gift i sina körtlar och organ. För att kunna servera rätten, måste kockar i Japan genomgå en utförlig tränings- och certifieringsprocess. Under slutproven är de tvungna att äta den färdiga produkten – och ja, dödsfall har förekommit!

2. Nigiri-sushi ska ätas upp och ner

Sushi-konnässörer hävdar att nigiri (oval riskudde med pålägg) avnjuts på bästa sätt genom att vrida den så att fisken placeras på tungan. I Japan äts nigiri vanligtvis med fingrarna istället för med ätpinnar, detta för att kunna hålla ihop den och rotera den lättare. Ge det ett försök, vet jag!

3. Det krävs 10 års träning för att bli en sushikock

I Japan är det oerhört prestigefullt att vara sushikock. Det uppskattas ta 10 år att utbilda sig till sushikock, därefter ytterligare 10 år att bli fullfjädrad sushikock och kunna servera matgäster. Anledningen är att man är tvungen att ha goda knivkunskaper samt god kännedom om fisk och annan råkost. Utöver en god förståelse för hur olika smaker kombineras, handlar det om att skapa konstverk som är en fröjd för ögat.

4. Sushikockar har stor vördnad för sina knivar

Japanska sushikockar menar att en bra sushikniv blivit besjälad av hantverkaren som utformade, vässade samt monterade knivbladet. Japanska sushikockar behandlar sina knivar med största omsorg och respekt och vässar därför sina knivar varje kväll efter stängning.

5. Den blåfenade tonfisken är en sushi delikatess i miljonklassen

Sushins historia sträcker ända till 200 e. Kr men det var inte förrän i slutet av 1900-talet som sushin fick sin boom i USA. Den blåfenade tonfisken – som ett årtionde tidigare sålts som kattmat – blev plötsligt en lyxvara och idag anses fisken vara en av de dyraste sushi delikatesserna. Det högsta priset någonsin för en blåfenad tonfisk är 1,8 miljoner dollar (eller drygt 15 miljoner kronor) för en 222-kilogram fisk i Japan.